Coronacrisis in de recreatie- en vrijetijdssector

De coronacrisis heeft een grote impact op de recreatie- en vrijetijdssector. Teruglopende boekingen, last-minute annuleringen en de voor de sector karakteristieke fiscale kenmerken zorgen voor acute liquiditeitsproblemen. 

| Auteur: Jarin van der Zande (HISWA-RECRON)

Ondernemers zien meer dan 90% van hun omzet wegvallen, terwijl vaste kosten doorlopen en veel ondernemers in de winter hebben ingeteerd op hun reserves. Daar komt bij dat de sector, anders dan bijvoorbeeld de horeca, maar ten dele expliciet wordt gesloten door de overheid (lees: veiligheidsregio) waarbij ook nog eens grote regionale verschillen te zien zijn. Ook hierin zien we de opgaven van de vitale vakantieparken terugkomen. Had de sector geen onderdak geboden aan permanente bewoners, arbeidsmigranten en woningzoekers, dan hadden de veiligheidsregio’s mogelijk anders besloten. Voor ondernemers resten vooral onzekere tijden.

Mooie initiatieven

Tegelijkertijd zien we midden in de crisis ook mooie initiatieven ontstaan. Zorgprofessionals kunnen bij verschillende bedrijven gratis verblijven om zo dichter bij werk te zijn en het risico op infectie te minimaliseren. Ook worden pop-up kantoortjes gerealiseerd voor mensen die vanwege het virus niet bij hun gezin kunnen zijn. Wij als branchevereniging HISWA-RECRON zijn op dit moment primair in gesprek met EZK en SZW om bedrijven overeind te houden, en het aantal arbeidsplaatsen op peil te houden. De huidige regelingen zijn zo ingericht dat ze nauwelijks toepasbaar zijn op de seizoensgebonden sector. Een grote zorg. Ook kijken we voorzichtig naar de toekomst. Veiligheidsprotocollen moet ervoor zorgen dat we op termijn weer open kunnen binnen de 1,5 meter economie en tegen elke vakantieganger weer kunnen zeggen: ‘Welkom in eigen land!’.